Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft cijfers bekend gemaakt uit het rapport “Jongeren en seksuele oriëntatie”. Het rapport is gemaakt in opdracht van het Ministerie van OCW en beschrijft hoe jongeren van 11 tot en met 25 denken over seksuele oriëntatie en acceptatie. De resultaten zijn niet zo positief.
Zo ligt het aantal LHB-jongeren dat een poging tot zelfmoord heeft gedaan vijf maal hoger dan onder heterojongeren en kreeg de helft van de openlijke LHB-jongeren negatieve reacties vanwege hun seksuele identiteit of werden ze ermee gepest. Het blijkt zelfs dat 91% van de LHB-jongeren ooit een negatieve reactie heeft ontvangen. Deze jongeren geven hun leven gemiddeld een zes, waar heterojongeren hun leven gemiddeld een acht min geven. Daarnaast hebben LHB-jongeren een slechtere relatie met hun ouders, spijbelen ze vaker, gebruiken meer verdovende middelen en hebben meer psychische problemen. De twee groepen die hier het meest onder lijden zijn biseksuele en transgenders. Eén op de tien Nederlanders is negatief over transgenders, zij voelen zich daarom vaker eenzaam.
Expreszo schrikt van deze slechte cijfers en bizarre omstandigheden waar de jongeren in verkeren. Om deze resultaten te verbeteren, zijn er meerdere partijen verantwoordelijk. Sinds juni 2014 heeft Expreszo een meldpunt voor slechte voorlichting op middelbare scholen. Hier kwamen tientallen klachten binnen, terwijl voorlichting al vanaf 2012 verplicht is. Expreszo richt zich dan ook op scholen en docenten en wijst ze op het feit dat LHBT-voorlichting serieus genomen moet worden. Zelf klachten over voorlichting op jouw school? Meld het op www.expreszo.nl/meldpunt. Ook moeten ouders meer aandacht besteden aan de band met hun kind en letten op suïcidaal gedrag en ligt er een taak bij de politiek om absoluut niet te bezuinigen op projecten die te maken hebben met acceptatie van seksuele identiteit.
Gelukkig kunnen we afsluiten met een paar positieve resultaten. 80% van de LHB-jongeren is namelijk uit de kast. Ook zijn jongeren steeds positiever tegenover seksuele diversiteit en dan vooral homo- en biseksualiteit. Zo was in 2006 nog 18% negatief, dit nam af naar 6% in 2015. Activiteiten organiseren en positieve bekendheid geven aan dit onderwerp werkt dus wel degelijk. Het blijft belangrijk om dit verder te ontwikkelen, zodat we meer kunnen betekenen voor LHBT-jongeren, die het al moeilijk genoeg hebben in de puberteit.
Het bericht Somber beeld door cijfers LHBT-onderzoek verscheen eerst op Expreszo.